Volgend jaar naar onze school?

Oudste kleuters d (OKd)

We leerden bij het vorig thema tante Netje kennen die zorg draagt voor de natuur.

Nu de lente is begonnen zien we alles in de natuur tot leven komen. Van bloemen tot dieren... 

Jammer genoeg viel het weer nu niet supergoed mee maar de lente is nog niet voorbij ;)

Eerst en vooral maakten we onze paasboom wat vrolijker door deze samen te versieren.

Daarna onderzochten we voornamelijk de kip en zijn eieren...

We leerden verschillende soorten eieren kennen en legden ze eens van klein naar groot. Dat lukte echt al super goed.

Maar de kippen hebben natuurlijk een hok nodig om eieren in te leggen dus gingen we in de bouwhoek aan de slag om een kippenhok te maken. Kleine tot grote hokken passeerden de voorbije weken.

En naast de prachtige kippenhokten maakten wij natuurlijk zelf onze eigen kip - paasmand.

We leerden rijmwoordjes kennen rond pasen, woordstukjes klappen, bloemen tellen - vermeerderen/verminderen.... en nog zoveel meer.

En om het einde van deze 2 leuke weken af te sluiten. Liepen we samen met het 3de kleuter enkele toertjes om een goed doel te steunen. En dat deden ze echt allemaal super goed! Zo goede lopers!

En vrijdag sloten we onze week af met een sober maal. Turks brood met tomatensoep en dat lusten ze allemaal!

Tante Netje kwam de voorbije weken op bezoek in onze klas.

Ze legde uit hoe we zorg kunnen dragen voor de natuur.

En daar gingen we natuurlijk meteen mee aan de slag.

Ze leerde ons hoe we voor onze natuur zorg kunnen dragen door bv. plantjes te verzorgen want die zorgen voor zuurstof in de lucht.

Daarom haalden we ook enkele plantjes in de klas waarvoor we moeten leren zorgen. Maar niet alleen verzorgen, we maakten onze eigen bloempot van kosteloos materiaal en zaaiden hierin dan lekkere tuinkers. 

Daarnaast bekeken we hoe we door natuurlijke producten ook zorg kunnen dragen voor het milieu. We zochten kleren uit en wasten deze met bio producten.

Dan bekeken we ook wat er in het water hoorde en wat niet. En zo leerden we ook welk materialen er allemaal zinken of blijven drijven.

Sorteren van afval, liedjes zingen tijdens poetsen,... allemaal nieuwe dingen ontdekken.

We proefden zelf verschillende soorten water. Wie kon er kraantjeswater uithalen???.... Maar wat ze het leukste vonden was natuurlijk het spuitwater :)

Er waren dus een heleboel dingen om te ontdekken tijdens het bezoek van tante Netje.

Wat een grote kunstenaars in onze klas!

De kleuters waren heel enthousiast doorheen het thema om nieuwe kunstwerken te ontdekken en daarmee ook te experimenteren.

Onze fles is een echt kunstwerk geworden maar wat het resultaat is blijft een tijdje een geheim! (Wordt dus vervolgd 😉)

In kunstwerken worden er kleuren gebruikt, donkere- , felle- , pastelkleuren… en daar zijn wij ook mee aan de slag gegaan. 

Eerst en vooral hebben we geëxperimenteerd met bloemen. Corneel de penseel kwam langs en had witte bloemen gekocht omdat er niets anders meer in de winkel was. Maar wit is geen kleur… Corneel wilt kleur in zijn bloemen hoe kunnen we dat doen????

Eerst zette we de bloemen in een vaasje en deden we er een beetje ecoline bij. Stilletjes aan verkleurden de bloemen beetje bij beetje. Na 2 weken waren het echt prachtige kleuren.

Maar hoe worden kleuren dan toch gemaakt? Eerst en vooral zijn er 3 basiskleuren rood, geel en blauw en met die 3 kleuren kunnen wij anderen kleuren maken. Och ja? De kleuters waren enorm verwonderd als ik hun handen schilderde met verf. Maar de kleuren veranderen toch niet? Tot ze elkaars handen eens op elkaar wreven toen veranderde er van alles!

In aanloop van Carnaval werkten we met alle kleuterklassen samen in een klas doorbrekend thema.

Na het gezamenlijk startmoment van maandag “wie past de hoed” gingen we direct aan de slag in de klas.

We maakten kennis met “de moedhoed”. Mees wilde graag wat ‘dapperder’ zijn en dat lukte maar niet. Samen met opa maakten ze een hoedje van papier, een moedhoed. Dus ook wij gingen hiermee aan de slag. Het vouwen werd begeleid en de kleuters mochten die daarna zelf versieren.

Natuurlijk mochten slingers en confetti niet ontbreken en gingen we hiermee op ontdekking.

Woensdag kwamen we terug samen om gezamenlijk feestelijke dansjes op te voeren per kleutergroep. Wat hadden de kleuters samen een groot plezier. Het was al een feestelijke voorbereiding op het carnavalsfeest van vrijdag.

De spanning zat er al heel de week in. Wie gaat in wat verkleed zijn vrijdag?... spannend.

Uiteindelijk was het zover en iedereen was gewoon prachtig. Vandaar ook dat wij samen met OKc een modeshow opvoerden doorheen de klassen om ons kostuum eens te showen.

Om de week af te sluiten gingen we met iedereen samen een grote carnavalstocht maken.

De voorbije weken werd onze klas omgetoverd naar een echte jungle waarbij de kinderen volop gingen ontdekken en op safari vertrokken.

Eerst stonden wij stil bij het continent Afrika. Wat kenden ze al over Afrika of wat wilden ze graag weten?

De eerste week gingen we echt dieper in op de oude cultuur van Afrika. Waar de Afrikaanse dans en liederen heel veel in het tekenen stonden. Dus dat deden we dan ook. We verkenden enkelen Afrikaanse dansen waarbij wij ook eens ons beste dansje eens toonden. We zongen een Afrikaans liedje waar de kleuters echt zot van waren. Tijdens de speeltijden weerklonk het meermaals in de oren van andere kleuters. We maakten kleurrijke Afrikaanse hutjes...

Maar dan werd de interesse nog grote van de kleuters wan we gingen op ontdekking in de jungle. Eerst en vooral maakten we een prachtige zons/maan - ondergang tijdens de trek van de dieren. Elke ochtend als we de klas binnenkwamen leek het alsof het maanlicht of zonneschijn echt scheen in de klas dankzij hun schilderwerken. We ontdekten wat we allemaal nodig hadden om op safari te vertrekken en waarop we moesten letten. bv. Welke pootafdrukken bij welk dier past, welke huid, wat eten ze....

Ook tijdens het thema Afrika werd er aan een contractwerkje gewerkt. En nu zag je al mooi evolutie van enkele kleuters die vorige keer alles op de laatste dag maakten, nu hun werkjes meteen maakten waardoor ze de rest van de week konden spelen.

Hiep hoera voor Camille. Ze werd 6 jaar!

En zo trots dat Camille was ging ze ook zo trots telkens op de vlinder verjaardag stoel zitten. Ze genoot met volle teugen van het grote feest. En natuurlijk mochten er ook geen activiteiten ontbreken. Ze koos namelijk voor een gezelschapsspelletje wie is het? en wat was dat ook gezellig met 2 aan tafel. Daarnaast koos ze om met een vriendje bellen te gaan blazen. En op het einde van de dag koos ze voor een filmpje en trakteerde ze met lekkere Chips!

Hiep hiep hoera voor Camille!

Hiep hiep hoera voor Camille!

Ons 1ste thema van het nieuwe jaar zit er al weer op.

We werden meegesleurd in de winterse periode en dan ook letterlijk, want wonder bij wonder begon het te sneeuwen. (eindelijk)

Niet enkel het winterse aspect stond centraal maar ook de klok. We leerden over verschillende soorten klokken/meetinstrumenten. En namen dan ook de mogelijkheid om eens iedereen te chronometreren om te kijken wie het snelste was. En ik kan jullie zeggen het was bij iedereen nek aan nek race met zijn/haar buddy. Iedereen deed dit echt super goed.

De kleuters kennen nu ook alles van de klok. Als je zegt om 6u gaan we eten, weten de kleuters goed dat de grote wijzer op 12 staat en de kleine op 6. En wat konden ze ook prachtige klokkentorens bouwen!

Naast onze start van het thema, was er ook de start van ons 1ste contractwerk. 

Voor sommige kleuters was dit echt wennen om enkele moetjes in een weekje tijd te voltooien. En ook is het niet bij iedereen gelukt om 4 moetjes klaar te krijgen. Maar dit is geen ramp natuurlijk! Beetje per beetje leren de kleuters om hun moetjes beter te plannen zodat ze niet alles e laatste dag moeten maken. ;) 

Maar ik kan er zeker en vast al bijzeggen dat de kleuters al supergoed zelfstandig aan de slag kunnen gaan.