Volgend jaar naar onze school?

Oudste kleuters c (OKc)

Remi werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos hij voor het liedje ‘Minion Happy Birthday’ (https://youtu.be/4vLyqzOr14g). Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes mochten branden. Uiltjes vriend, pratende ooievaar, kwam ook langs om de jarige te feliciteren. Deze gekke vogel praat de jarige na terwijl hij coole dansmoves maakt. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor de verrassingsact. Speciaal voor Remi voerden ze een bewegingsoefening uit op de bank en nodigden ze iedereen uit om mee te zingen en te dansen op het lied 'Vuurwerk' van Camille. Tijdens het ‘spotlightmoment’ presenteerde Remi vol trots enkele van zijn persoonlijke spulletjes. Vooral de walkie talkie trok onze aandacht. Tot slot trakteerde Remi iedereen nog op zoute chipjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Remi!

Tijdens de laatste week van het thema gingen we nog eens op bezoek in Li La Land. Vogel, Lammetje en Kleine Beer zijn de beste vrienden en kunnen prachtig samen spelen tot hun balletje wegrolt en bij ons in de klas terecht komt. Dit bijzonder balletje beschikt over speciale krachten. Bij het rollen over een dienblad blijft het namelijk ‘plakken’ zonder dat iemand het ook maar vasthoudt. Welke bijzondere krachten zijn hier aan het werk? In de Titatoverkamer deden we onderzoek naar magnetisme en de aantrekkingskracht van magnetische voorwerpen. Onze verwondering was op sommige momenten heel erg groot! Al onze onderzoeksresultaten noteerden we op een registratieblad. De betoverende wandeling met de moet – werkjes liep deze week ook nog door. Iedereen moest de swingstudio bezoeken, een hoofdtelefoon opzetten en luisteren naar de verschillende geluiden. Wie een geluid kon herkennen, mocht een fiche op de afbeeldingskaart leggen. De IPads werden ook nog eens uitgehaald en we kregen allemaal de kans tot een spelbeurt op Teachers Pack. In deze app konden we verschillende voorbereidende lees- en rekenvaardigheden oefenen. Daarna ging het naar de Ketelkookkeuken. In deze hoek experimenteerden we met water en bister. Bister is een poeder gemaakt van notenbolster. Met dit magische poeder uit het heksenbos strooiden we in een handomdraai de mooiste achtergrond voor onze heksentekening.

Vorige week konden we nog een toverstokje bemachtigen en daarmee ging deze week de deur van het scheikundelokaal voor ons open. In deze hoek maakten we de meest gekke brouwsels. Dat deden we aan de hand van een recept. Voor het tellen en afmeten van de ingrediënten gebruikten we meetinstrumenten als de houten lepel, de koffielepel, de soeplepel, de sauslepel, … We kwamen de meest bizarre benodigdheden tegen zoals bvb de nageltjes van een dode kip, stof uit het heksenbos, de veren van de tovervogel, haartjes uit een reuzenbaard, wratjes van de pad, gedroogde rattenstaartjes, … . We leerden ook een versje aan ‘Heksjes lieveling’ en speelden met de punthoed en de spin uit het versje. Wie zin had om een vrij knutselwerkje te maken, kon dat doen. Heksen en tovenaars doen niets liever dan toveren. Dat konden we zelf ervaren tijdens een ‘betover – momentje’. We veranderden voor heel eventjes in een dier en kropen in de rol van kip, slang, kat, goudvis, … . Alle moet-werkjes worden in dit thema geïntegreerd in een betoverende wandeling doorheen de verschillende weken. Zo moesten we deze week een houten puzzel maken om een toegangsticket voor de smulkamer te verdienen. De smulkamer gaat open in de laatste week van het thema. We moesten ook nog eens binnen gaan in de spinnenzaal om een portret te schilderen van de vliegende heks met haar dieren. Wie zin had in nog meer, kon figuren na leggen met de mozaïeksteentjes.

Abracadabra … een thema vol mysterie en tovenarij. Het begon al op de eerste dag. Wie dacht om zomaar via het ‘katten-spoor-pad’ in de donkere doorgang te kunnen komen, had het flink mis. Om de donkere doorgang te kunnen betreden, moest je eerst een vriendje zoeken en het Bingo Griezel – dobbelcijferspel spelen. Pas daarna ging de donkere doorgang open voor dit duo. 
Na dit donker/licht avontuur moesten de kinderen even halt houden bij de knutseltafel. Hier maakten ze de kousen van de heks in een streepjespatroon.
Terug in de kring leerden we het liedje ‘Heksen, heksen op een bezem, daarvan kan j’ in boekjes lezen…’. Wie de punthoed kreeg, mocht zijn akeligste heksenlach laten horen. 
Je kan op veel manieren informatie over heksen vinden. Wij deden dat door probleemoplossend te leren kijken naar de kortfilm ‘La Bruxa – De heks’.  De heks van het bos mist wat liefde in haar leven en zoekt kost wat kost naar een charmante prins. Op vraag van de kinderen geef ik graag de link mee van deze humoristische animatiefilm - https://youtu.be/jFxaNN7JMag. 
Tijdens het vrij spel speelden we fantasiespel met de huisjes en de kleine heksen, bouwden we figuren na met de K’nex, speelden we een heksen – dominospel of heksenspelletjes op onze computerpagina. 

De themavrije week zit erop. De dagen vlogen voorbij en we kwamen tijd tekort om alles te doen wat we in gedachten hadden. We maakten vrije knutselwerkjes en leerden hoe we ijssterren kunnen knippen met vouwblaadjes. Naast het inoefenen van een ruimtelijke oefening met raamfiguren maakten we ook nog een kunstwerk met een liggende acht.  We haalden het speelgoed dat we kregen van Sinterklaas nog eens uit de kast en oefenden onze sociale en motorische vaardigheden tijdens het spelen van enkele leuke gezelschapsspelletjes. En we luisterden dagelijks naar een verhaal uit één van de prentenboeken die enkele kinderen meebrachten naar de klas. Bedankt om al dit mooi materiaal met ons te willen delen! 

Ward werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos hij voor het liedje ‘Pianistmuizen spelen Happy Birthday op de piano’ (https://youtu.be/Xk2RnmWh2UQ). Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes mochten branden. Uiltjes vriend, pratende ooievaar, kwam ook langs om de jarige te feliciteren. Deze gekke vogel praat de jarige na terwijl hij coole dansmoves maakt. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor de verrassingsact. Speciaal voor Ward nodigden ze iedereen uit om mee te zingen met het lied 'Ik Wil Dat Je Liegt' van Hannah Mae & Maksim. Daarna gaven ze ook nog een showtje breakdance weg. Tijdens het ‘spotlightmoment’ presenteerde Ward vol trots enkele van zijn persoonlijke spulletjes. Op het ritme van de dansende aap, was het de beurt aan Ward om de show te stelen.

Sara kreeg opnieuw een kaartje van Lapje en deze keer kwam het postkaartje uit India. Voor de laatste week van onze wereldreis vlogen we dus naar India. Lapje schreef dat ze spannende avonturen beleefde met een Indische olifant. Hij gooide Lapje zomaar met z'n slurf de lucht in. Gelukkig kwam ze in de armen van een lief Indisch meisje terecht. Wij luisterden naar het verhaal van Nina, een Indische olifant, en maakten een postkaartje met een olifant. 

Vervolgens ging het van India naar het Braziliaanse Amazonegebied in Zuid - Amerika. 

Het Braziliaanse Amazonegebied is een bijzondere regio vol tropisch woud met exotische vogels en de bevolking bestond oorspronkelijk uit indianen. Wij vouwden twee kleurrijke papegaaitjes op een Braziliaans postkaartje en lieten de veren en de verentooien van de Indianen terugkomen in ons spel. 

Miertje Maniertje kwam ook nog langs. Ze leerde ons het getal 7 beter kennen. We koppelden het getal aan bewegend ervaren, tellen en een cijferherkenningsspel met de speelkaarten. 

We zijn nog altijd op wereldreis en namen afscheid van China. Vanuit Azië reisden we door naar Afrika om een aantal dagen te verblijven in Senegal. In Senegal voelden we ons meteen welkom. We gingen op safari in één van de wildparken en zagen wilde dieren zoals leeuwen, giraffen, apen, zebra’s, krokodillen… . We kregen ook een postkaartje van Lapje, de knuffel van Sarah. Lapje verblijft bij Kabingo. De mama van Kabingo kan heel leuke haarvlechtjes maken en ze had er ook gemaakt bij Lapje. De vlechtjes inspireerden ons om een postkaartje te knutselen van een Afrikaans meisje met een leuk kapsel. Om nog meer over het land te weten te komen, bekeken we een fotoreportage. We zagen vrolijke mensen, vrolijke kleuren en hoorden vrolijke muziek. We leerden van Afrikaanse kinderen een leuk liedje zingen met voor- en nazang ‘Che Che Kule’. We dansten op het bewegingsliedje ‘Tante Rita’ en op het ritme van de trommels en de djembé. 
De kleurrijke patronen uit de Afrikaanse kledingstoffen lieten we regelmatig terug komen in ons spel. 
We kregen een nieuw contractwerk met 3 moet-opdrachten en 1 magje. Tijdens het contractwerk oefenden we het knippen en het puzzelen, het overtrekken van schrijfpatronen en het vergelijken van hoeveelheden. Wie zin had, kon het spelletje ‘Slangen en ladders’ spelen met een vriendje. 

Meldpunt klokkenluiders

Werk je op onze school en weet je of vermoed je dat bepaalde regelgeving niet correct wordt nageleefd? Dan kan je dit melden door contact op te nemen met ons intern meldpunt voor klokkenluiders via:

Het interne meldpunt gaat aan de slag met je melding en behandelt die altijd vertrouwelijk. Wanneer je te goeder trouw een melding doet, ben je bovendien beschermd tegen represailles vanuit de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan negatieve beoordelingen, schorsing of ontslag, maar ook het opleggen van een tuchtmaatregel. De bescherming tegen represailles is onbeperkt in tijd.

Let op: het interne meldpunt voor klokkenluiders is in de eerste plaats bedoeld voor personeelsleden maar daarnaast kunnen ook sollicitanten, ex-werknemers, stagiairs en leveranciers/aannemers ervan gebruik maken. Leerlingen en hun ouders kunnen geen gebruik maken van de klokkenluidersregeling! Voor hen geldt de gewone klachtenregeling.

Meer informatie over de klokkenluidersregeling binnen onderwijs vind je ook terug op deze webpagina van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.