Oudste kleuters c (OKc)

'Joepie!!!' juichten de kinderen luid na het voorstellen van de gekke carnavalsweek. Iedereen had er veel zin in en dat was ook te merken! Iedere dag opnieuw hadden de kinderen zich mooi uitgedost voor de nieuwe uitdaging.

Op maandag hadden de kinderen gekke kousen aan: 2 verschillende kousen, kousen in felle kleuren, grappige kousen, ...

Op dinsdag vormden we samen een regenboog met onze kledij in één bepaalde kleur. 

Op woensdag hadden we een leuk hoofddeksel aan of maakten de kinderen iets geks met hun haren. 

Op donderdag mocht iedereen zich verkleden: van prinsessen tot superhelden, dieren tot voetballers, ... Iedereen zag er top uit! We gingen dansen op muziek en deden de polonaise in de klas, wat een feest! We mochten ook smullen van lekkere oliebollen, dat heeft gesmaakt!

We startten het thema met het verhaal 'Jan politieman'. Jan gaat op missie en heeft verschillende opdrachten die hij moet doen: een achtervolging, een huiszoeking, een ondervraging, ... We maken verder kennis met de verschillende taken van een politieagent. We gingen net als de speurhond verschillende geuren herkennen, wie ruikt het verschil tussen koffie, citroen, wasmiddel, lucht, kruiden en parfum? We leerden de uitrusting van een politieagent kennen: badge, kogelvrije vest, wapengordel, wapenstok, peperspray, kepie, politieradio, handboeien, ... We maakten ook kennis met allerlei beroepen en dachten na waarom een beroep zo belangrijk is. In de hoekjes konden de kinderen spelen met boeven en agenten, politiewagens en helikopter, we konden in Lego een gevangenis en politiekantoor bouwen, er waren puzzels van de politie en andere hulpdiensten,... Daarnaast maakten we een opdracht met diamanten, we deden oefeningen rond getalherkenning, we oefenden de auditieve synthese op klankniveau (P-E-T =pet, M-A-N= man, ...) en zochten woorden die beginnen met de P van politie. We knutselden een politieagent met verkeerslicht, zebrapad en auto's uit klei. 

In dit thema deden we voor de allereerste keer contractwerk. De kinderen kregen in het begin van de week 4 moet-opdrachten die tegen het einde van de week klaar moesten zijn. De kinderen kunnen zelf plannen welke opdracht ze op welke dag maakten. Voor het eerste contractwerk was iedereen op tijd klaar, goed gedaan!!

We gingen terug naar de tijd van de dino's. We maakten kennis met heel wat verschillende soorten dino's en leerden hun typische kenmerken. We leerden ook dat er planteneters en vleeseters zijn, we maakten kennis met de paleontoloog, de vulkaan met lava, we kwamen te weten hoe er een einde kwam aan de dino's, ... We stempelden een mooie dino en tekenden met vetkrijt zijn typische kenmerken, we maakten een fossiel, we deden een dino sudoku, zochten woordjes die begonnen met 'd van dino', knutselden dino's, vergeleken dino eieren, maakten woorden na met letters en zoveel meer. In de hoekjes waren er grote en kleine dino's om mee te spelen, bouwden we vulkanen na en konden we net als een echte paleontoloog fossielen opgraven. 

Voor de STEM - activiteit trekken de oudste kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 4: Vogel doet niets liever dan op ontdekking gaan. En kijk eens wat hij nu gevonden heeft… een dino. Een speelgoeddino natuurlijk want de echte dino’s bestaan al lang niet meer. Vogel is nieuwsgierig. Hoe zou het toch komen dat er geen dino’s meer bestaan? Een meteorietinslag lag aan de oorsprong van de klimaatverandering waardoor ze 65 miljoen jaar geleden uitstierven. Maar wat als de meteoriet geen meteoriet was geweest maar een andere materie? Wat waren dan de gevolgen? De kleuters leren dat ze informatie over het einde van de dino’s kunnen opzoeken met een zoekmachine. Daarna bouwen ze een dinolandschap en onderzoeken ze de impact van verschillende vallende voorwerpen op de dino’s in dat landschap. Alle gegevens worden genoteerd en geanalyseerd in een matrix. 

In het dino thema selecteerden we een aantal educatieve spelletjes en puzzels om de iPads op een betekenisvolle manier in te zetten tijdens het spel en hoekenwerk. Kinderen die interesse hadden konden onder begeleiding aan de slag met de Dino Jigsaw Puzzel.

Wil je graag meespelen? Deze puzzel en nog meer puzzelspelletjes kan je vinden op onze spelletjespagina via deze link: https://k3.yurls.net/nl/page/1125157 of via de QR code. 

Tijdens het dino thema experimenteerden de kinderen met de Quiver kleurplaten. Dit zijn speciale 3D kleurplaten waarmee je je kleurcreaties tot leven kunt laten komen. Al wat je nodig hebt is de Quiver app die je gratis kunt downloaden voor smartphones en tablet met Android of iOS van Apple.

Hoe werkt het? Je kiest één van de Quiver kleurplaten. Sommige zijn betalend en andere zijn gratis zoals de plaat van de vulkaan die wij gebruikten. Die kleur je net zoals je elke andere kleurplaat zou kleuren. Ben je tevreden over het resultaat? Dan pak je je tablet of smartphone met de Quiver app erbij. Scan je eigen kleurplaat en kijk hoe jouw creatie in 3D tot leven komt. Wij konden ervaren dat er in de klas niet teveel lichtinval mocht zijn om goed met de app te kunnen werken. Maar elke succesvolle vulkaanuitbarsting zorgde gegarandeerd voor veel kijklustigen en een wauw – effect.