Oudste kleuters b (OKb)

Grote Beer baalt. Hij wil een mooie toren bouwen maar het lukt maar niet. Elke keer is de toren scheef. Dan komt Uil erbij. Volgens Uil hoeft een toren niet per se recht te zijn. Uil heeft in zijn boek gelezen over torens die beroemd zijn, juist omdat ze zo scheef staan. Er zijn zelfs architecten die opzettelijk scheve torens ontwerpen. Willen de kinderen ook architecten en bouwers van scheve torens zijn?  De kinderen maken kennis met een aantal beroemde scheve torens, onderzoeken in duo’s hoe je een stevige scheve toren kunt bouwen en bedenken ook nog een naam voor hun ontwerp. Wat dacht je van klinkende namen zoals 'De papiersimpel', 'De Pipo - toren', 'De Ballontoren', 'De toren van Hoorn', 'De scheve toren van Treijesia', … ? (De namen van de torens zijn terug te vinden op de collages van de duo's)

We luisterden naar het verhaal 'Kom uit die kraan' en deden een waarneming van een torenkraan. Daarna maakten we een kraan uit strookjes papier. We leerden alle werkmannen op de bouwwerf kennen: loodgieter, dakwerker, schilder, elektricien, metselaar, ... We leerden de verschillende stappen voor het bouwen van een huis: het fundament, muren metselen, dak leggen, aanleggen van leidingen, pleisterwerk, ... We deden ook een waarneming van de gereedschapskist en wogen verschillende spullen uit de kist. Wat is er zwaarder of wat weegt het lichtste? In de speelhoekjes konden we heel veel bouwen, met of zonder stappenplan, met veel verschillende blokken, we konden met allerlei werfvoertuigen en kranen spelen en zoveel meer. In dit thema deden we voor de eerste keer contractwerk, we onderzochten wat magnetisch is, we deden een waarneming van wel heel gekke gebouwen, schilderen een bouwvakker en als afsluiter gingen we op uitstap naar de bouwwerf!

In deze activiteit gingen een aantal kinderen in duo's aan de slag met een aanbod van plaatjes over de bouw op de werf. Het was aan hen om er een verhaal bij te verzinnen met een inleiding, een probleem, een oplossing en een einde. Daarna vertelden ze hun verhaal en filmden ze de plaatjes met de camerafunctie van de iPad. Op deze manier werkten de kinderen aan de doelen 'Mediakundige Ontwikkeling'. Achteraf waren alle duo's tevreden over hun resultaat. 

Mama schaap is een overbezorgde moeder. Ze heeft last van smetvrees en is erg gesteld op schoonmaken en hygiëne. Ze begrijpt maar niet waarom Lammetje zo graag door de modder rolt en spelletjes speelt. Bacteriën zijn overal. Maar Lammetje vindt al dat wassen en poetsen tijdverlies. Hij ziet nergens bacteriën en hij kan toch veel beter buiten spelen?! De meeste bacteriën zijn onschadelijk maar er zitten ook ziektemakers bij. Een goede lichaamshygiëne is daarom heel belangrijk. We deden onderzoek naar de verspreiding van bacteriën en vonden een oplossing om ze te laten verdwijnen.

In het thema ‘Wiebeltanden’ deden we een waarneming van onze tanden. We maakten kennis met de snijtanden, hoektanden en kiezen. We leerden waarom onze melktanden uitvallen, hoe het er aan toe gaat bij een tandartsbezoek, wat al dan niet gezond is voor onze tanden. We boetseerden een tandenpotje en versierden dit met diamanten, pailletten, pomponnetjes, …

De kinderen brachten hun tandenborstel mee naar school. Eerst aten we een tandplakverklikker en door de roze kleur konden we zien waar we tandplak hadden op onze tanden. Daarna leerden we de juiste techniek om de tanden te poetsen. In de spiegel zagen de kinderen of al het tandplak weg was.