Oudste kleuters b (OKb)

Voor de uitwerking van het paasthema lieten we ons inspireren door Frans Haas. Frans Haas beschildert paaseieren op een originele manier. Zijn grote voorbeelden zijn bekende kunstschilders als Vincent van Gogh, Leonardo Da Vinci, Dali, Keith Haring, Edvard Munch, Claude Monet, … We leerden enkele grote meesters beter kennen en schilderden een kunstwerk in de stijl van Keith Haring en een paashaas in de stijl van Mondriaan, Picasso, Van Gogh of Kandinsky. In de poppenkast leefden we heel erg mee met het avontuur van het verdwenen kunstwerk. Met paaseieren kan je ook heel wat leuke spelletjes spelen en dat deden we in een telspel, een sorteerspel, een estafettespel en een muzikaal spel met een echt kippenei. Omdat we vaak in duo’s of in kleine groepjes werken kunnen we al heel goed met elkaar communiceren en dat was nodig bij het vergelijken van de paaseitjes. We keken niet alleen naar kunst maar we luisterden ook naar kunst en koppelden een bekend muziekstuk aan een schilderij. We weten ook dat paashazen houden van nette, opgeruimde tuintjes. Daarom vertelden de groentjes van het Gat in de Haag een verhaal over een afvalprobleem. En ook de prinses van Viesvuilland kwam op bezoek. Zij leerde ons alles over het opruimen en sorteren van afval.

Op 4 januari 2019 werd Marthe, een zusje voor Aaron, geboren. Ondertussen is ze al flink gegroeid en een sterke baby geworden. Tijd dus om kennis te maken met dat kleine zusje. Grote broer Aaron en zus Margot lieten ons vol trots hun zusje zien en verrasten ons met doopsuiker. Tien kleine vingertjes en tien kleine teentjes, het blijft een wonder en zo bijzonder. En zoveel babygeluk deed natuurlijk veel oogjes stralen. Dank je wel aan de mama voor het bezoek en de presentjes. We wensen Marthe een stralende toekomst!

Marthe

 

 

 

In atelierwerking 2 werkten de oudste kleuters klasdoorbrekend samen met de kinderen van het 1e leerjaar. De kinderen speelden onder andere het gezelschapsspel 'Woordenrally - Kastelentocht'. In dit spel wordt de klassieke gooi met de dobbelsteen vervangen door het trekken van een woordkaart. Op elke woordkaart staat een afbeelding waarvan je een aantal verschillende woorden kan afleiden. Het aantal lettergrepen van het gekozen woord bepaalt hoeveel vakjes je vooruit mag gaan op het spelbord. Het kwam er dus op aan om creatief te denken en strategisch te spelen.

Daan heeft lang gespaard om te kopen wat hij het allerliefste wil hebben: een eenhoorn! Samen met Daan beleefden we magische avonturen met zijn eenhoorn. Zo leerden we een liedje over alle kleuren van de regenboog en ééntje over de magische figuren in het bos. We leerden de narwal kennen als een echte vis met één hoorn. We gingen ook aan de slag met het meten en vergelijken van de lengte van de draden uit de hoorns, telden de gespaarde centjes en maakten sommetjes, sorteerden allerlei spullen in de verschillende winkels van de winkelstraat, maakten bloemetjes met speeldeeg, knutselden een eenhoorn – ophangdoos en leerden de Engelse namen van de kleuren kennen in een bewegingsspelletje met gekleurde hoorns. We deden taalspelletjes op klankniveau en stempelden enkele woorden na. We maakten regenboogcupcakes en knutselden samen een mooie regenboog waarop we onze foto plaatsten, want samen vormen we in onze klas een mooie, kleurrijke regenboog. Na elke activiteit werden we beloond met decoratie om onze poster te versieren.

In aanloop naar het feest van Carnaval werkten we met het thema ‘Hoeden en neuzen’. Aan de hand van enkele filmpjes leerden we verschillende hoofddeksels kennen en deden we onderzoek naar de vorm, de materie en de functie. Gaandeweg ontdekten we dat de hoed voor veel mensen nog altijd een belangrijk en noodzakelijk accessoire is. We knutselden een olifant met een feestelijke slurf, vouwden een hoedje van papier dat we decoratief versierden met allerlei knutselmateriaal en oefenden een schrijfpatroon op verschillende manieren. In de hoekjes konden we vrij schilderen, puzzelen met de magneetdozen of even in de rol van iemand anders kruipen met de verkleedkledij en een ruim assortiment aan hoeden. Tijdens de godsdienstmomentjes gingen we dieper in op het onderwerp ‘feest’. Welke soorten feesten bestaan er? Waarom vieren mensen feest? En wat maakt een feest tot een echt feest voor iedereen? Tenslotte slaagden we erin om dit thema af te sluiten met een superleuk carnavalsfeestje.

(foto’s van het carnavalsfeestje zijn terug te vinden in een vorig blogbericht)