Volgend jaar naar onze school?

Enkele water- en gaatjesdagen in het thema 'Zomer, water & zee'

‘Beer maakt zich zorgen over zijn bloemetjes. Ze drogen uit, ze moeten snel water krijgen, maar hoe? Er staat wel een oude emmer in zijn hol, maar die is lek. Zou Egel raad weten?’

Met dit verhaal startten we de ‘waterdagen’ in de eerste week van het thema Zomer. Water is essentieel voor alle leven op aarde. Water is vloeibaar en om het te vervoeren heb je waterdicht materiaal nodig waar het water in kan. De grootte van die ruimte noemen we inhoud. En inhoud kan je meten!

We luisterden naar het verhaal, leerden inhoud meten en vergelijken met verschillende maten en begrippen (vol, leeg,  halfvol en bijna vol/leeg), deden aan materiaalonderzoek ‘Welke voorwerpen hebben functionele gaatjes en welke hebben dat niet?, sorteerden de voorwerpen op dit kenmerk en speelden kijk- en voelspelletjes met een gaatjesdoos. Onze zintuigen werden daarbij goed geprikkeld! En tijdens het zelfstandig spelen in de hoekjes waren de water- en zandtafel erg in trek. Volgende week verbreden we de inhoud van het thema met een aantal ‘zeedagen’.

waterdagen