Jongste kleuters b (JKb) - Oudste kleuters a (OKa)

Voor de STEM - activiteit trekken de oudste kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 6: Het is een rustige dag in Li La Land. Stroman staat leunend op zijn stokken en verveelt zich. Het is zijn taak om de vogels weg te houden zodat ze de zaden uit de moestuin niet opeten, maar vandaag is het stil. En dat blijft ook zo totdat Stroman iemand huilend dichterbij hoort komen. Het geklaag en gejammer komt van Koning Bolle. De hoogste en mooiste toren van zijn kasteel is helemaal ingestort en nu is hij heel verdrietig. Kunnen de kleuters helpen om een nieuwe toren te bouwen die minstens zo hoog is als de oude? In deze activiteit bouwen de kinderen een hoge toren met een brede basis. Ze verkennen verschillende manieren van stapelen en leren bouwprincipes kennen.

De kaboutermuts van Rikki is verdwenen...

We kregen een briefje van kabouter Klauter. Hij woont in ons schoolbosje en hij zag een grote dikke vieze trol in ons klasje. Kunnen we de trol zoeken en durven we vragen waar de kaboutermuts van Rikki is ?

Kabouter Klauter schrijft dat hij ons wil helpen als wij hem ook een handje toesteken. Zo moeten we op zoek naar paddenstoelen, nootjes, takjes, blaadjes...,onderzoeken we hoeveel kindjes nodig zijn om een boom volledig te omarmen, balanceren we op een wankele brug, trotseren we de kou en de sneeuw, kruipen we onder boomstammen door, maken we een takkenhutje onveilig, dansen we erop los, verstoppen we nootjes en inspecteren we het ijs of het wel dik genoeg is om erop te lopen.

Bij onze terugkomst ligt een nieuw briefje van kabouter Klauter te wachten. Hij zag dat we onze uiterste best deden om hem te helpen en daarom krijgen we een tip.  

"De kaboutermuts is verstopt in het bedje van Rikki."

Verschillende kindjes onderzoeken het bed van Rikki en kunnen de muts niet vinden.

Wie kan het mysterie ontrafelen ?

We besluiten dat een grondige inspectie van Rikki's bed nodig is en ja hoor ! We vinden de muts onder Rikki's matrasje.

Voor de STEM - activiteit trekken alle oudste kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 5: Het is winter en het is koud. Regen en sneeuw maken het Vogel heel moeilijk om zaadjes te vinden. Elke dag vliegt hij over Li La Land op zoek naar eten. Maar vandaag gebeurt er iets bijzonders. Net wanneer Vogel boven de vijver vliegt,  hoort hij een angstig geluid. Het is het hulpgeroep van een klein, bang eendje dat met zijn pootjes vast zit in het bevroren water van de vijver. Vogel wil het eendje uit het water helpen maar het ijs is superhard. Wat nu? Kennen de kleuters een manier om ijs zo snel mogelijk te laten smelten?