Vijfde leerjaar b

De afgelopen maanden deden we mee aan een online wedstrijd 'Whizzkids'. Bij sommige grootouders gaat misschien al een belletje rinkelen, want voor een opdracht hebben we hen al eens uitgenodigd om te videochatten. 

We kregen drie reeksen met allerlei opdrachten rond ICT-vaardigheden. Informatie opzoeken, programmeren, screenshots nemen, ... Onze knappe natuurtalenten deden hier natuurlijk hun uiterste best voor en dat werd beloond. Wij mogen namelijk deelnemen aan ... de finale!

We nemen het op tegen 39 andere klassen. Spannend!

whizzkids

Joepie, het is carnaval! We mochten eindelijk die coole outfit eens aantrekken en helemaal zot doen. Daarbovenop werden we nog eens verwend met overheerlijke oliebollen!

Door op de foto te klikken zie je onze prachtige outfits zonder jassen ;-)

carnaval

Twee donderdagnamiddagen mochten we eens proeven van een echte STEM-activiteit. Na het ontwerpen van een pennenzak voor onze buur, mochten we eindelijk aan het echte werk beginnen!

Met lijmpistolen, soldeerbouten en nog meer indrukwekkend materiaal, mochten we zelf een pennenzak maken met daarin een lampje. We maakten het circuit helemaal zelf en staken alles zelf in elkaar. 

Hier kan je ons aan het werk zien!

stemwijs

De afgelopen weken zijn we heel druk bezig geweest met een speciale opdracht, namelijk: een pennenzak ontwerpen voor je buur. 

Om deze pennenzak zo goed mogelijk te kunnen maken, gingen we eerst op onderzoek. Wat vindt mijn buur van zijn huidige pennenzak? Wat mist hij aan een pennenzak? Wat zou hij graag hebben aan zijn nieuwe pennenzak? Welke eigenschappen moet de nieuwe pennenzak hebben?

We mochten hier zo uitgebreid en fantasievol mee omgaan als we maar wilden. Zo ontwierpen sommigen een pennenzak met een opvangnetje voor slijpsel, een ontwerp waarin je alles netjes kan ordenen in categorieën, ... 

Wanneer ons onderzoek af was en we een goede schets hadden van het ontwerp, konden ze eindelijk aan de slag om ons prototype te maken. Het zijn ware meesterwerken!

 

stemwijs

Op donderdag startte de week van de poëzie. In groepjes gingen we aan de slag met verschillende gedichten, waaruit telkens een woord werd weggelaten. Aan ons de opdracht om een passend woord te vinden en het gedicht opnieuw te maken. 

Eenmaal ons gedicht af was, mochten we dit natuurlijk als echte poëten voorstellen aan de klasgenoten.

poëzie

In een nieuw project 'Daar zit muziek in', leerden we alles over de radio en muziek. Met al deze informatie kropen we zelf in de huid van een radiopresentator en maakten we in groep een eigen radiozender.

Een naam bedenken, een logo ontwerpen, een jingle (dit is het typisch herkenbare muziekje zodat je de radiozender meteen herkent) en een poster maken, waren de eerste stappen naar onze eigen radiozender. Onze uitzending moet natuurlijk wat gevuld worden, dus maakten we ook een eigen nieuwsbericht en interviewden we iemand uit de school.

Allemaal heel spannend maar ook heel leerrijk en leuk!

Hier kan je alvast enkele foto's bekijken terwijl we aan het werk waren. De definitieve uitzending en de poster krijgen jullie later te zien op de blog. ;-) 

radiozender maken