Derde leerjaar a

Deze week gingen we verder experimenteren in de wondere wereld van energie. We keken op de iPads naar de verschillende soorten energie. We gingen ook verder onderzoeken welke brandstoffen er bestaan. We kregen er niet genoeg van!

We probeerden allerlei experimenteel uit met ballonnen, lampen,...Spectaculair en soms knetterend!

We zetten ook enkele experimentjes uit om te kijken welke energie planten gebruiken om te groeien. Later meer hier over...

Maandag waren Sies en Ilya heel fier. Ze kwamen in de vakantie op het nieuws met Réveil. We bekeken de aflevering nog eens opnieuw. Ook Sander was blij met zijn behaalde medaille.

We maakten dinsdag onze grootste verdrietdruppel met klei. We konden allemaal ons verdriet even kwijt in de klas. Dat kan deugd doen!

We trokken richting de bakker om te checken wat de prijs van een groot en klein brood is. Veel kinderen hadden echt geen idee toen we dat tegenkwamen tijdens rekenen.

We gingen ook even op bezoek op het kerkhof om een chrysant te bekijken. Op onze tocht stopten we even om de paddenstoelen in school a te bewonderen.

Donderdag was het pluktijd van onze eigen gekweekte champignons. We gingen direct aan de slag. We bakten hartige pannenkoeken en maakten een beslag om bij onze pannenkoeken te eten. Smullen dat dat was!!

Onze verwondering voor de Kaplablokken blijft ook groeien...

Vorige week trokken we naar de Gavers. Deze week gaan we in allerlei hoekjes verder de lagen van het bos, de bladranden, de dieren in het bos,... bestuderen.

We bekeken ook de windrichting via een klein proefje. Tof om te doen en vooral leuk dat het klopte met het echte weerbericht.

We gingen ook improviseren. Niet zo makkelijk om een eerste keer te doen!

We maakten tranenthee. We stonden versteld van welke soorten verdriet er allemaal bestaan. We maakten ook onze eigen tranenthee en vertelden bij ons kopje over ons verdriet. Gelukkig vonden we steun bij elkaar!

We herhaalden onze leerstof van wiskunde via allerlei spelletjes. Wat is rekenen tof!

Intussen groeien onze eerste champignons. Een echt wonder om dit alles in klas te zien gebeuren!

We hielden vrijdag een monsterlijke namiddag met allerlei opdrachten! In het begin lukte het ons niet zo makkelijk om de opdrachten tot een goed einde te brengen maar uiteindelijk veroverden we de code van de kluis en kregen we een toffe beloning!

We hadden ook een jarige in ons midden! Proficiat aan Sébastien!

Deze week leerden we de dromen van Jozef beter kennen. We stelden onze droom ook creatief voor en stuurden al onze tekeningen op naar de stichting voor suikerziekte die een wedstrijd in samenwerking met Marc De Bel uitschreef. We deden dan ook enthousiast mee met deze wedstrijd. Dinsdag was het zover. We mochten onze brief gaan posten met onze prachtige tekeningen in. We hadden ook een laatst keer atelier rond de kunstenaar Giacometti. We zetten hier ook weer ons beste beentje voor. 

Donderdag trokken we samen met het tweede leerjaar richting de Gavers. Wat hadden we geluk met het weer! We genoten van de natuur en trokken dan ook actief de natuur in. We bekeken de blaadjes, de bomen, paddenstoelen,...

We gingen ook een aantal uitdagingen aan... Niet altijd even eenvoudig maar wel heel erg tof!

Deze week gingen we met ons meetmateriaal naar buiten. We kregen verschillende stellingen die we proefondervindelijk aanpakten. Dit was niet zo eenvoudig. Gelukkig zaten we buiten met ons water!

We keken ook verder om onze champignons te verzorgen. Stonden al even stil bij de verschillende aanpakken en stuurden bij waar nodig.

We trokken het begrip jaloers zijn open en gingen de verfstudio in om onze gevoelens weer te geven.

In de vertelhoek mochten we onze werkjes voorstellen aan elkaar.

We kregen ook een stappenplan om een eigen windroos te vouwen en knippen. Amai... Wat hebben we getekend en geknipt en vooral veel gelachen met onze resultaten. Ella kon uiteindelijk als eerste de windroos correct maken. Ze stelt dan ook graag haar werkwijze voor aan de andere klasgenoten. 

Deze week mochten we ook weer zelf helpen beslissingen nemen. Tof, maar niet altijd eenvoudig om tot een consensus te komen!

Deze week speelden we een memory om al onze geleerde woorden rond ons thema 'vliegen' vast te zetten.

Vorige week stelden we een plan op met ons groepje voor het kweken van onze champignons. Deze week gingen we over tot actie. We kozen zelf een plaatsje in de school waar wij wilden kweken. Hopelijk hebben we goed gekozen...

We gingen ook een eerste keer op pad voor 'mooimakers'. Zeg nu zelf, wie wil er geen nette buurt?

Tijdens de les rond breuken gingen we vooral experimenteren. We stelden vast dat breuken niet zo makkelijk zijn maar met de nodige wilskracht toch beginnen te lukken.

We oefenden ook nog verder onze tafels in via spelvormen. Oef...Die gaan ook weer steeds vlotter!

Juf gaf ons een uitdagende opdracht voor muzische vorming. We leerden over lijnen in meetkunde, over dieren in Open Wereld en taal. We stonden stil bij ons karakter en dat van de dieren. We bekeken kunst door de ogen van enkele kunstenaars en zagen dat in kunst alles kan en mag. Nu moeten we dit alles combineren in een kunstwerk.

Deze week oefenden we samen onze tafels in. Soms ging het er erg spannend aan toe.

We leerden werken met een kompas en gingen ons gaan oriënteren in de klas en de schoolomgeving.

We trokken er even op uit in de buurt van de school. Tof wat je allemaal langs de weg ontdekt... Zelfs dingen die we anders niet zien! Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!

We werkten samen om alle info die we van juf kregen in ons kwartet te krijgen. 

Dinsdagnamiddag mochten we voor de eerste keer dit jaar terug naar de atelierwerking.

We doorliepen een meetcircuit rond de kilogram. Juf, dat is al tot duizend!! 

Vrijdag probeerden we in groepjes te achterhalen hoe we onze champignons moeten kweken. Maandag gaan we over tot de praktijk!

Deze week beslisten we via een enquête welke tekst we zouden bestuderen. We probeerden het deze keer zoveel mogelijk zonder hulp van juf.

We voerden enkele pittige meetopdrachten uit.

We werkten buiten aan de structuur van de getallen tot 100.

We waren klaar om weer kennis te maken met wat nieuwe Franse woordjes.

We werkten in hoeken rond het alfabet, rond de joden en rond de dingen die we de voorbije weken leerden.

We mochten woensdag ook onze wieltjes meebrengen en kwamen in sportkledij naar school.

Vrijdag kwam een mevrouw van het ziekenhuis om ons uit te leggen wat suikerziekte precies is. Niet zo eenvoudig, maar nu weten we toch hoe alles zit.