Week 24-25

We zitten in de drukste periode van het jaar,

hard werken, en ook blijven plezier maken... 

maar klas 1a, die kan dat!

 

In de rekenlessen kwamen we stilaan tot de moeilijkste oefeningen van het eerste leerjaar: de spokenoefeningen. Daarom trokken we naar het spokenrestaurant, alwaar we de regeltjes van deze oefeningen leerden. Ondertussen weten we al goed hoe we deze oefeningen moeten oplossen. Maar deze zullen we nog weken inoefenen.

Ook het splitsen tot 20 kent geen geheimen meer. Al is het bij vele kinderen nog aan te raden om de hulpjes te gebruiken. Geen fouten maken is de kunst, en hoe je dat doet... dat kies je zelf.

En we leerden de klok lezen tot op het halfuur. Lezen en wijzers zetten, lukt al vlot. Maar wanneer we de klok een uur of halfuur vooruit of achteruit zetten, merken we nog heel wat problemen. Ook dat blijven we inoefenen.

 

Ook in de lessen taal doen we goed door. Zo leerden we nog twee nieuwe woorden / letters: de -ng van wang en de -nk van bank. En we lazen ook reeds vele woorden met een dubbele staart. 

We lezen ondertussen ook elke week enkele teksten, die we ook proberen te analyseren in de lessen begrijpend lezen: goed speuren in de tekst, en de antwoorden zoeken... dat blijkt een hele klus.

En in de spellinglessen leerden we de leestekens !, ? en .. Ook trainen we ondertussen de lange klinkers. En deze oefenden we ook met de letterdoos in de klas.

 

In de lessen godsdienst leerden we over Aswoensdag. Zag je al het kruisje op ons voorhoofd?

En in de vasten leren we ook traditiegetrouw over de actie Broederlijk Delen. Klas 1a bracht al enkele centjes mee voor de grote koffietas, maar deze week besliste de klas dat we koekjes zouden bakken en verkopen voor het goede doel. Wie helpt bakken? En wie komt een pakje koekjes kopen op dinsdag 29 maart?

 

Superhelden stonden dan weer centraal tijdens de eerste week. In het zonnekindje leerden we over de talenten, en in de muzische lessen tekenden we onze eigen superheld, knutselden we een mobiel en zetten we de aartsvijand achter tralies. Tot slot trokken we naar buiten om de bewegingen van superhelden te oefenen. Zo werd een leuk touwen- en palenparcours het decor van onze stuntmannen.

In de tweede week leerden we over de vervuiling van de natuur, en lazen we in ons zonnekind dat heel wat dieren in de natuur bedreigd worden. We trokken naar het chiroveld voor deze les, en gingen ook even op stap om kleine diertjes beter te leren kennen. Zo leerden we dat bijen heel nuttig zijn, en dat wij ze kunnen helpen door een insectenhotel op te hangen dicht bij de bloemetjes. Zie je op de foto van het insectenhotel ook de echte bij een rustplekje zoeken??

 

Juf Jente kwam ons ook een leuke schilder- en stempeltechniek leren. Schilderen op een spiegel en dan een afdruk nemen hiervan. Ook de wastafel werd een kunstwerk na het uitwassen van het materieel ;-)

 

En natuurlijk vergeten we de drie leukste momenten niet te vermelden:

We oefenden onze evenwichtskunsten voor het circusoptreden...

op vrijdag 11/3 mochten de kinderen in pyjama naar de klas komen, want ook wij deden mee aan de pyjamadag van Bednet...

en Géraud mocht in de klas zijn verjaardag vieren. Ook hij is nu 7 jaar geworden!

 

Tot over twee weken!

 

week 24