Oudste kleuters b (OKb)

We luisterden naar het verhaal het mannetje van takken en gingen een tak zoeken in het bosje. Daarmee knutselden we een mannetje of vrouwtje Tak. In de hoekjes konden we figuren namaken met takken en inde timmerhoek konden we bouwwerken timmeren met takjes en hout. We deden een voelspel met herfstmateriaal, deden een telspel en vormden er hoeveelheden mee, we zochten woordjes die begonnen met de T-klank. Verder deden we een waarneming van wandelende takken, we proefden zoethout en we deden een dramaspel met takken waarbij we onze tak omtoverden in een ander voorwerp zoals een gitaar, wandelstok, roeispaan, viool, stofzuiger, ... In de godsdienstmomenten luisterden we naar het verhaal 'een boom vol herinneringen'. We vertelden herinneringen van een iemand of een dier die gestorven is en maakten er een mooie tekening van. 

In het thema van de eenhoorn en de regenboog speelden we met eenhoorns in ons magische hoekje, we knutselden een eenhoorn in een kaasdoos, we konden ons verkleden in de regenboogkleuren, we maakten regenboogbandjes, we maakten eenhoorns met playmais, speelden met regenboogblokken,... Verder oefenden we op de schrijfpatronen, hebben we de manen van de eenhoorn gemeten en vergeleken met touw, hebben we eenhoorns en kleuren geserieerd van groot naar klein, van lang naar kort en van breed naar smal. Om af te sluiten maakten we lekker regenboogcupcakes en toverden we een regenboog met smarties. 

f

Juf Katrien kwam opnieuw langs in de klas voor een activiteit STE(A)M: De verf is op!  

Slang is een kunstenares en met het puntje van haar staart maakt ze schilderijen in de mooiste kleuren. Maar vandaag heeft ze een groot probleem want bijna alle verf is op. In deze activiteit bekijken de kinderen een filmpje over kleuren in de natuur en onderzoeken ze hoe ze nieuwe kleuren kunnen maken door het mengen van de primaire kleuren. Daarna presenteren ze de nieuwe kleuren op het schilderspalet. Wat is Slang blij met zoveel mooie kleuren!

Bertje doet elke dag hetzelfde met de kudde giraffen: eten, drinken en slapen. Op een dag heeft hij zich overslapen en is hij helemaal alleen. Gelukkig komt hij Blauw tegen, een giraf net zoals hij maar helemaal blauw! Ze gaan samen op zoek naar de kudde en beleven leuke avonturen. Ze worden de allerbeste vrienden.

Na het verhaal gingen wij aan de slag en schilderden we giraffen. Na een korte waarneming probeerden we Bertje of Blauw zo realistisch mogelijk te schilderen. In de hoekjes maakten we hokken voor de wilde dieren, we konden een giraf kleuren en knippen, speelden fantasiespel met de wilde dieren en in het themahoekje konden we ons verkleden en spelen met giraffen. We klapten woordstukjes  en maakten een werkblaadje hierrond, we oefenden schrijfpatronen en we maakten een werkblaadje rond het begrip ‘evenveel’. Tot slot boetseerden we de giraf Bertje of Blauw, speelden we vriendentikkertje

Ons eerste thema van het schooljaar zit er alweer op. We hebben onze verjaardagskroon gestempeld, schilderden een vos en uil voor op de kroon en tenslotte hebben we hem versierd met viltstickers. Op de speelplaats deden we een tikspel met onze boekentas, we deden een telspel met de puntendobbelsteen, speelden spelletjes met de instrumenten, speelden verschillende gezelschapsspelletjes uit de spelletjeskast en tenslotte maakten we een schilderij met ecoline van vos en uil.