Oudste kleuters b (OKb)

Op een ochtend kwamen we de klas binnen en ontdekten we een spoor van water met op het einde een lege emmer met een gat. Dat was meteen de start van een thema boordevol natuur en techniek. We experimenteerden met water en leerden de begrippen vol, leeg en halfvol actief gebruiken. We bouwden een hol voor de beren en leerden beren serieëren van klein naar groot. We knutselden Beer met zijn gieter en plantten viooltjes in de bloembakken op ons terras. Wanneer we er in het weekend niet zijn, krijgen de plantjes water van onze automatische plantenbewateringsmachine die we zelf in elkaar staken tijdens een STEM – activiteit. ‘There's a Hole in the Bucket’ is een bekend Engelstalig kinderliedje en in dit thema een ideaal liedje om nog eens aan talensensibilisering te doen. We telden ‘beestjes’ in het boek van Beer en maakten een staafdiagram. Wist je dat er ook ‘functionele’ gaatjes bestaan? Die leerden we kennen tijdens een sorteerspel. Verder maakten we ook nog ‘watermuziek’ en speelden we een waterestafettespel. De winnende groep mocht, net als Beer,  de planten op onze speelplaats water geven. Tijdens de godsdienstmomentjes mochten we onze positieve en negatieve ervaringen met water vertellen, maakten we kennis met water als symbool in ‘het doopsel’ en sloten we af met een waterritueel met bloemetjes.

In het thema van de huisdieren sorteren we verschillende dieren en huisdieren volgens de soorten die er zijn. We luisterden naar het verhaal over een meisje dat droomde over een hondje: 'Dromen over Mokka'. We knutselden huisdieren op rol of op een papieren bordje. De kinderen konden tussen verschillende huisdieren kiezen: poes, hond, schildpad, vis, konijn of muis. We deden een dierentelspel, knutselden een dierenpuzzel en gingen huisdieren kopen naar aanleiding van het verhaal 'Wie wil mij?'

Daarnaast kwam de mama van Lucas en Robbe langs met hun hond Siva, een Berner Sennen. Ook juf Katrien nam haar grasparkiet mee naar de klas. 

In de hoekjes konden de kinderen dieren verzorgen in het dierenasiel, dierenpuzzels maken, honden trainen in de hondenschool, dierenpopjes verzorgen in het dierenziekenhuis, …

Het was een beestig leuk thema!

Het eerste thema zit erop en we maakten kennis met de nieuwe klasgenootjes, de twee juffen en onze nieuwe klas. We stelden onszelf voor en speelden kaderspelletjes om elkaar beter te leren kennen. We verkenden de verschillende lokalen, hoekjes en materialen en leerden de afspraken en regels kennen. We maakten heel wat praktische zaken in orde zoals het kiezen van een nieuw symbooltje, het kleuren van een prentje voor aan onze kapstok en het knutselen van onze verjaardagskroon zodat deze al klaar staat voor de ‘grote dag’. We speelden ook een tel- en meetspel in begeleide groepjes en trokken samen naar buiten voor een bewegingsactiviteit en een gezond tussendoortje dat we kregen van een mama. Tenslotte sloten we het thema sfeervol af met een vriendschapsviering met hartjes. 

 

Op de eerste schooldag mochten we onmiddellijk gaan turnen! 

 

Wat zagen we er allemaal piekfijn uit! Iedereen keek eens in de spiegel. Wat zien we nu juist in de spiegel? En wat is dat een spiegelbeeld? Daarna mochten we elkaars spiegelbeeld zo goed mogelijk nadoen! 

Ook gingen we aan de slag met allerlei materiaal uit de turnzaal. 

We mochten klimmen, springen, ons evenwicht beoefenen, schoppen en rollen met de ballen, ... 

Om terug tot rust te komen gingen we allemaal eventjes op reis naar het land van je ogen dicht... 

Kijk je even mee?