Oudste kleuters a (OKa)

Hallo, Het is alweer een tijdje geleden dat we nog eens in Li La Land waren en hopelijk gaat het goed met jullie. Het was de bedoeling om iedereen van de klas uit te nodigen voor deze STEM - activiteit maar helaas stak de coronacrisis daar een stokje voor. Voor kinderen die deze activiteit spijtig genoeg niet konden doen, is dit misschien een leuk ideetje om thuis te proberen tijdens de paasvakantie. En van zodra de school terug kan starten komen we met nieuwe avonturen. Veel succes en heel veel groeten vanuit Li La Land!

De onderzoekers... 

- wie zijn dat? 
- hoe zien ze eruit? 
- wat doen ze? 
- waar werken ze? 
- wat gebruiken ze daarvoor? 
- welke onderzoekers zijn er allemaal? 

Samen verdiepten we ons in de wondere wereld van natuur en techniek. 
In dit thema was er heel veel tijd om samen te experimenteren, onderzoeken en ontwerpen. 
Er werden ook veel STEM-activiteiten aangeboden. 

De kinderen gingen aan de slag met verschillende materialen van de onderzoeker : proefbuizen, erlenmeyer, pipet en schaal, vergrootglas, pincet, veiligheidsbril, labojas, ... Ook konden ze verschillende materialen onderzoeken en uiteenhalen! 

Doorheen de week werd er iedere dag aan een probleem gewerkt en gingen we samen op zoek naar de oplossing. 

Eens we verdiept waren in de onderzoeker van het lab gingen we een stapje verder... Want er waren nog onderzoekers. 
Zo konden ze in een hoekje archeoloog spelen en allemaal spullen opgraven, of paleontoloog en dino's onderzoeken, geoloog om gesteenten te onderzoeken, ... 

In de hoekjes konden we allerlei onderzoekjes uitvoeren : erlenmeyers vullen en rangschikken van leeg naar vol of vol naar leeg, proefbuizen vullen volgens recepten, meubels ineen steken, aan de slag gaan met moeren en bouten, bruggen bouwen die sterk genoeg zijn, de robot programmeren, onze namen maken in codetaal met legoblokken, ... 

We trokken samen twee weken naar het kasteel van de Bijenklas! 

Er was heel wat te beleven... We kregen namelijk bezoek van een prinses en een ridder. Ze nodigden ons uit voor een groot ridderfeest! Daarvoor moesten we natuurlijk eerst te weten komen hoe we ons daar moeten gedragen als prinses of ridder. 
Hier wisten we blijkbaar al veel over, toch hadden we nog een paar vragen voor de prinses en de ridder. 

Vanuit de vragen gingen we aan de slag in de klas en oefenden we om een echte prinses/ridder te worden. 

- Welke kledij dragen prinsessen en ridders? En waarom? 
- Hoe verdedigen ridders het ridderrijk? 
- Waar wonen ze? 
- Hoe ziet het kasteel eruit en waarom werd het zo gebouwd? 
- Welke ruimtes zijn er allemaal in het kasteel? 
- Wat gebeurt er allemaal op een ridderfeest? 

Dit werd in de klas allemaal duidelijk gemaakt door aanbod in de hoekjes en door de activiteiten. 

We konden ons elke dag verkleden in de mooiste prinsessen en de stoerste ridders, we maakten onze eigen kroon of wapenschild, we ontwierpen een kasteel met mooie kantelen, maakten een plattegrond van het kasteel, versierden de kronen met diamanten volgens een stappenplan, bouwden een kasteel met bouwkaarten die moesten voorzien zijn van een ophaalbrug, speelden met Playmobil en een kasteel, keken in het kasteel naar mooie boekjes, en zoveel meer! 

Kleine Beer heeft een idee. Het dirigeerstokje van het muzikale berentrio wordt voor de gelegenheid een toverstokje want Kleine Beer wil ermee optreden. “Tadaaa! Ik ben een Goochelaar! Grote Beer, Lange Beer en de kleuters zijn mijn publiek! Zit iedereen klaar?”  Kleine Beer presenteert een goocheltruc met een bewegend balletje. Achteraf legt hij uit dat hij hiervoor de aantrekkingskracht van twee magneten gebruikt. De kinderen maken kennis met het verschijnsel ‘magnetisme’.  Ze onderzoeken van voorwerpen of ze magnetisch zijn of niet. Daarna sorteren ze de voorwerpen in twee groepen: trekt aan, trekt niet aan. Of iets wordt aangetrokken door een magneet hangt af of in het voorwerp een magnetisch metaal zit. Daarna presenteren de kinderen een truc zoals goochelaar Kleine Beer. Applaus!

Afgelopen week werkten we samen met JKA en JKB rond het boek 'het kleurenmonster'. 

We startte de week met een dramaspel van de juffen. Het kleurenmonster zat helemaal in de knoop met zijn emoties en wij moesten hem helpen. Alle emoties en kleuren kwamen daar reeds aan bod. 
Eens terug in de klas gingen we hiermee aan de slag. Hoe voelen we ons? Kunnen we die kleuren voelen? Hoe linken we die kleuren aan gevoelens? Kunnen we gevoelens en kleuren herkennen in kunstwerken en muziek? 

Eens we alle emoties goed kenden en de kleuren eraan konden linken maakten we ons eigen emotieboekje. We speelden ook het kleurenmonster gevoelsspel, hierbij moesten we vertellen wanneer we vreugde, angst, verdriet of woede voelen. In de hoekjes gingen we aan de slag met alles van de kleuren en de gevoelens. 

Op het einde van de week mochten we terug kijken naar het dramaspel van de juffen. Het kleurenmonster kon al zijn emoties terug sorteren en voelde zich hier kalm door. 

Het was een magisch thema! 

De eerste maandag kregen we uilenpost van tovenaarsleerling Joris Kwistutniet. Hij had een groot probleem, tijdens het oefenen van een spreuk om iets groter te toveren raakte hij perongeluk een beeldje van een draak. Die draak werd groter en groter en groter... Joris vroeg onze hulp om de draak terug te vinden en hem samen terug klein te toveren. Daarvoor moesten we natuurlijk eerst wat leren toveren... En dat deden we! 

Onze klas was gedurende twee weken een echte toverschool. 
We leerden recepten lezen, boodschappenlijstjes maken, aankopen doen in de toverwinkel om dan uiteindelijk de recepten te maken. Dit was een hele opgave want we moesten alles heel goed tellen en afwegen. Een verkeerd ingrediënt toevoegen en het kon helemaal fout lopen net zoals bij Joris... Daarna deden we dit ook voor toverdrankjes! 

Na onze toverrecepten en toverdrankjes leerden we ook toverspreuken maken! Belangrijk was dat deze altijd moesten rijmen en onze spreuken moesten ook lang genoeg zijn dat we goed wisten in wat we gingen veranderen! 

Na de uilenpost waren we eigenlijk heel benieuwd naar wat uilen nog meer doen en voor dieren dit zijn. We tekenden en schilderden zelf een echte uil! Hiervoor moesten we goed kijken naar hoe een uil eruit ziet en welke vormen we erin konden herkennen.