Oudste kleuters b (OKb)

Er was geen betere manier om ons thema te starten. 
We trokken samen naar Tiegem bos waar we van alles geleerd en beleefd hebben. 
Met een gids trokken we door het bos en leerden we dat er verschillende lagen zijn: mos, struiken, bomen, ... We ontdekten ook welke dieren er leven in de het bos en vonden een paar 'holletjes'. 
Samen met ons groepje maakten we ons eigen blote voeten pad en genoten we van een deeltje bos yoga. 
We deden een bos bingo waar we allerlei opdrachten moesten volbrengen. 
Daarna namen we ook eventjes de tijd om nog vrij te spelen in het bos en te genieten van de natuur. 
Om de uitstap af te sluiten genoten we van een lekker warme maaltijd, jawel, in de klas. Onverwachts, maar zo gezellig. Jammer genoeg geen foto's van dit leuke evenement... 

Afbeelding met boom, buiten, grond, mensen</p>
<p>Automatisch gegenereerde beschrijving

Er viel van alles te beleven in het thema van de huisdieren. We luisterden naar het verhaal van ‘De grote huisdierenverkoop’. De dierenwinkel sluit. Een kleine jongen koopt alle overgebleven dieren op en daar zitten een paar merkwaardige exemplaren tussen. Een stoet aan bijzondere huisdieren kwam ook voorbij in onze klas. We maakten kennis met de hondjes Camu, Fluffy, Waïra en Lilly, de elegante kat Snoezie, de Californische koningsslang Elza en een heel rustige en brave baardagaam. Dank je wel aan alle baasjes om de diertjes tot bij ons in de klas te brengen. Juf Majela en juf Jinte kwamen tijdens ‘Kunstkuur’ ook een namiddag naar onze klas. Onder hun deskundige begeleiding leerden de kleuters het huisdierenlied en maakten ze een collage van een kat, hond of vis. Op 4 oktober vieren we elk jaar dierendag. We hadden aandacht voor de vriendschap tussen mens en dier, de goede zorg voor onze huisdieren en het leven van St. Franciscus van Assisi, de grote dierenvriend. Op hondentraining leerden we met de hond wandelen langs een parcours.  Onze fijnmotorische vaardigheden oefenden we met een voorbereidende schrijfoefening van allerlei huisdieren en met het knippen en in elkaar puzzelen van een kat – of honden sjabloon.

Feest in de klas want Edgard was 5 jaar. Voor zijn verjaardag maakte hij een taartjeskroon. Na het uitblazen van de kaarsjes toonde Edgard ons zijn favoriete speelgoed. Een masker van Captain America, een Spiderman pop en een Star Wars gun.   Als tussendoortje koos hij voor het sprookje 'De gelaarsde kat' om daarna te eindigen met zijn traktaatje. Wat een leuk feestje! Proficiat Edgard!

We begonnen het thema met een hele grote koffer! Die was gevuld met allerlei spullen die kunstenaars gebruiken: een schilders pallet, verf in tubes, kwasten, schildersdoeken, kaders waarin we even mochten poseren, ... Een hele ontdekking en een spetterende start van ons thema. 

Tijdens dit thema hebben we heel wat tijd genomen om schilderijen te beschouwen en daarna te creëren. Voor onze eigen kunstwerken konden we kiezen tussen: 'De zonnebloemen' van Vincent Van Ghoh, 'De vrolijke koe' van Peter Diem, 'Compositie in rood, blauw en geel' van Piet Mondriaan, 'Concentrische cirkels' van Kadinsky. Maar we konden ook op andere manieren kunstwerken tot leven brengen. Zo tekenden we onze eigen kunstwerken met krijt gebaseerd op Keith Haring en wekten we de schilderijen van Rembrandt Rijn tot leven. 

Via het verhaal 'Vincent en Camille' leerden we heel wat bij over het leven van Vincent Van Ghoh, we gingen op speurtocht om schilderijen terug te vinden, we ontwierpen ons eigen kunstwerk met allerlei vormen en kwamen even tot rust met een kunstig yoga momentje met zachte penselen. 

We namen deze week afscheid van Elise. Vanaf maandag start ze op een nieuwe school. 
Voor haar afscheidsfeestje mocht ze een mooie hartjeskroon knutselen, ze mocht op bezoek bij de directeur en ging de andere juffen en meesters op school nog eventjes uitwuiven. 
Op het afscheidsfeestje trakteerde Elise met een lekkere berenkoek, dank je wel! 
Ook hadden we nog een heleboel mooie woorden voor Elise! 
De kindjes vonden het heel leuk om met Elise te spelen in de hoekjes, samen filmpjes kijken, samen knuffelen, op de speelplaats zot doen, ... We gaan je missen Elise! Maar we wensen jou veel plezier! 

Als mooimakers gaan we 1x per maand op wandel door Sint-Lodewijk. 
Tijdens deze leerwandeling volgen we een bepaalde route en zoeken we zoveel mogelijk afval om op te ruimen. 

De kinderen zochten heel flink en vonden tot hun grote verbazing veel afval langs de straten! 

We wouden graag een mooie foto nemen omdat ze trots waren op alles wat we gevonden hadden, maar dan gaven de kinderen aan dat het gevonden vuilnis hun eerder verdrietig maakt dan blij... Wat een mooie ingesteldheid! 

Ons eerste thema zit er al op! De dagen vlogen voorbij. 

We leerden samen de hoekjes in de klas en de vriendjes beter kennen, ontdekten het keuzebord en gingen druk aan het werk met het ontwerpen van onze verjaardagskroon naar keuze en de symbooltjes voor bij de kapstokken.

Na het verkennen van de klas gingen we flink aan de slag met ons eerste thema: welkom van top tot teen. We werkten met al onze zintuigen tijdens het lichaamsspel, leerden een liedje met knotsgekke bewegingen, mochten de robot programmeren naar de hoekjes van de klas, ontdekten de letter L van ons lichaam, gingen voor de eerste keer aan slag met 'Miertje Maniertje' die ons wegwijs maakt in de wiskundige wereld en kwamen tot rust als kapitein in onze eigen boot. 

Dinsdag kwam juf Majela voor de eerste keer langs (kunstkuur) en leerden we het super leuk liedje 'het is tijd om weer naar school te gaan'. 

Tot maandag! 

Afbeelding met tekst, binnen, vloer, kamer</p>
<p>Automatisch gegenereerde beschrijving