Oudste kleuters b (OKb)

Naar aanleiding van de Week van de Senior gingen we met onze grootouders op uitstap naar de bioscoop en rond deze speciale gebeurtenis werkten we het thema ‘Mijn familie’ uit: we maakten een wenskaartje voor onze grootouders, speelden met spelletjes en liedjes van vroeger, proefden ouderwetse veterdrop uit de museumsnoepwinkel, schilderden met koffie en leerden inzicht krijgen in de familierelaties met de familiestamboom.

De kleuters van de 3e kleuterklas uit OKb en OKc trekken op uitstap naar het René De Clercqmuseum

In een oud huisje gebouwd in 1790 vertellen een oma en opa, gekleed in oude klederdracht, samen met een nonkel over de tijd van vroeger. Over de kaars en het begin van de elektrische verlichting, de Leuvense stoof en de open haard, koffie malen met een oude koffiemolen en brood snijden met het grote broodmes, de beperkte mogelijkheden van de keuken, water pompen met de pomp, de bakkersoven, het strijkijzer, de baskuul en de mooie bureau van René De Clercq. 

Leerkracht 17 november, 2017 - 17:44

De bosdieren zijn verrast wanneer ze op een dag wakker worden in een door water omringd gebied. Kunnen de kleuters helpen? We vertellen alles wat we weten over ‘bruggen bouwen’, bekijken een inspirerend filmpje en bouwen in duo’s een brug. De kinderen kunnen kiezen uit verschillende materialen maar de brug moet de afstand tussen twee tafels overbruggen en moet alle dieren kunnen dragen. Daarnaast meten alle duo’s de draagkracht van hun brug met gewichten en de resultaten worden opgenomen in een tabel. Achteraf reflecteren de duo’s over hun ervaringen aan de hand van de foto’s.

brug bouwen

‘Een kleine muis komt in het bos allerlei dieren tegen die hem willen opeten. Hij maakt hen echter bang met het verhaal over een eng monster dat de Gruffalo heet. Maar uiteindelijk blijkt de enge Gruffalo echt te bestaan’. Dit originele verhaal vormde de rode draad doorheen het herfstthema en kwam als vertelkoffer, luisterboek en digitaal verhaal aan bod. We maakten een Gruffalo met klei, schilderden eikelnootjes met nagellak en speelden veel Gruffalo – spelletjes.

Gruffalo

 

'Op een mooie namiddag staat de papa van Clément plots in onze klas met een brief en een kaart. De brief komt van de Gruffalo en hij nodigt ons uit om met de tractor op tocht te gaan naar het Gruffalo – bos. In het bos moeten we een aantal puzzelstukken zoeken en de kaart kan ons daarbij helpen'. In deze activiteit beleefden we heel veel plezier aan het ritje met de tractor, oefenden we onze kaartvaardigheid en voelden we ons heel sterk verbonden met de natuur en met elkaar. Dank je wel aan de papa van Clément; je bezorgde ons een heel speciaal avontuur dat we niet snel zullen vergeten!

tractor

Banhoutbos'Herfst in het Banhoutbos' is: nootjes en herfstbladeren verzamelen, dikke takken zoeken en overal meeslepen, met de regenlaarzen door de modder glijden, grote en kleine paddenstoelen ontdekken, het donkere hol van de Gruffalo zien in de verte, samen een koekje en een snoepje eten, genieten van de herfstkleuren, even gaan rusten op het mos, klimmen op een dode boomstam en ....