Oudste kleuters b (OKb)

Voor de STEM - activiteit trekken de kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 2: Bruggenbouwers - Vogel heeft groot nieuws. Er loopt een onbekend meisje rond in Li La Land. Ze draagt een rood manteltje met een rood kapje. Ze heeft een mandje bij en plukt bloemen in de weide van Lammetje. Wie is dat meisje en wat brengt haar naar Li La Land? Uil zoekt het uit. Het meisje is Roodkapje en ze is op weg naar het huisje van haar oma. Maar de brug die naar oma’s huisje leidt, is vernield door de zware storm. Roodkapje kan de brug niet meer over en nu loopt ze een beetje verloren rond in Li La Land. Kunnen de kleuters Roodkapje helpen door een nieuwe brug te bouwen zodat ze veilig aan de overkant geraakt en haar weg kan vervolgen? De kleuters ontwerpen en bouwen een stevige overbrugging en doen ervaringen op met sterkte, stevigheid en stabiliteit.

De voorbije weken leerden we samen met JKA, JKB en OKA over 'gezonde voeding', naar aanleiding van het gezond ontbijt. 

In klas kregen we bezoek van de vitaminis! Ze wouden graag even bij ons komen logeren en ons intussen weetjes bijleren over zichzelf. 

Om aan de slag te gaan met al deze voeding maakten we van ons huisje ons eigen klasrestaurant. We kozen samen voor de naam 'Bali penni'. Met de iPad ontworpen we onze eigen menukaarten. 
In het restaurant konden de gasten dan aan de hand van de menukaarten bestellen bij de ober. De ober gaf de bestellingen door aan de kok, die alles maakte. 

In de klasdoorbrekende activiteiten mochten we in verschillende groepjes activiteitjes volgen. 
Bij juf Carine mochten we fruit waarnemen en proeven, bij juf Petra groenten waarnemen en proeven en bij juf Cassandra appelmoessmoothie maken. 

In onze eigen klas gingen we aan de slag met de voedingsdriehoek! We leerden voeding indelen volgens groepjes en deze ook benoemen : groeten / fruit, gezond / ongezond, ... Al de voeding werd verdeeld op de driehoek. We konden zo zien wat we af en toe mochten eten en waar we heel veel van mochten eten/drinken. 

Uiteraard werd er ook gebakken in dit thema. De kinderen hadden carte blanche en kozen voor regenboog cakepops. Smullen!!! 

Samen met Max gingen we op ontdekking in het verhaal van de stenen en de muizen.

De eerste week werkten we vooral rond de stenen. 
Eerst bekeken we al de stenen van de klas eens van dichterbij: hoe voelen ze? hoe zien ze eruit? welke kleur hebben ze? welke vorm hebben ze? hoe zwaar wegen ze? hoe groot zijn? 
Daarna gingen we er actief mee aan de slag. 
We leerden groepjes maken van stenenfamilies, stenen wegen en vergelijken, stenen ordenen van klein naar groot, stenen naleggen op de patroon, bouwen met stenen, ... 
We mochten ook onze eigen toversteen maken! 

De tweede week werkten we vooral rond de muisjes. 
We werkten vooral rond het kleurtje grijs, dit was voor vele kindjes nog een uitdaging. Net zoals de muisjes mochten we kaas proeven. 
Ook mochten we kaasjes verdelen over de muisjes, voor ieder muisje evenveel kaasjes. 

We stonden ook even stil bij het lief zijn voor elkaar en voor elkaar zorgen. 
Samen leerden we het goede te doen voor elkaar. 

Het eerste 'thema' zit er op. 

De kinderen leerden de afgelopen twee weken de werking van de bijtjesklas kennen. 

Ze kozen hun symbool, ontdekten waar ze deze moeten hangen bij een hoekje, leerden de kalenders en de taakjes kennen, maakten kennis met onze klasafspraken, ... Drukke dagen dus! 

Verder hebben we ook kennis gemaakt met de bijenwereld van Bijoux! 
Zo leerden we hoe bijen honing maken en wat ze allemaal doen in hun leventje. We mochten ook honing proeven! Mmm lekker! 

We zijn goed vertrokken! De klas draait goed. En we zien elke dag blije gezichtjes! 

Op naar de volgende thema's! 

Speel je mee in Li La Land?

Kinderen hebben van nature een onderzoekende houding. Ze willen de wereld om zich heen verkennen en leren begrijpen. Om aan die behoefte te voldoen en om te kunnen werken aan enkele belangrijke vernieuwende competenties richten we als school uitdagende STE(A)M activiteiten in voor de oudste kleuters.

STE(A)M staat voor Science (wetenschap), Technology (technologie/ techniek), Engineering (ontwerpen en optimalisatie),  Art (kunst) en Mathematics (wiskunde).

Daarvoor trekken we regelmatig naar Li La Land waar de kinderen belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners van Li La land leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze aan de slag om zelf iets te ontwerpen of te onderzoeken.