Oudste kleuters b (OKb)

In het Sinterklaasthema telden we vol ongeduld af naar Sinterklaas zijn verjaardag aan de hand van onze aftelkalender. We verkleedden ons in Sinterklaas en Zwarte Piet en maakten kennis met de verschillende zwarte pieten. Net als snoeppiet mochten we van snoepgoed proeven en maakten we marsepein. We deden letterspelletjes met letterpiet en vormden woorden volgens ‘kop-buik-staart’. We zongen liedjes en maakten muziek met muziekpiet. Net als herstelpiet maakten we het gat in de boot van Sinterklaas en zochten we de juiste waterdichte materialen uit. We deden telspelletjes met telpiet en zochten de juiste getallen. We deden een aankleedspel met modepiet, we verpakten cadeautjes met pakjespiet en net als knutselpiet maakten we een mooie Sinterklaas. In de godsdienstmomenten luisterden we naar het verhaal van Sint-Nicolaas en vergeleken we de kledij van Sinterklaas met de kledij van de bisschop.

Tijdens de projectweek van het vierde, vijfde en zesde leerjaar maakten de kinderen tekeningen bij een Sinterklaasverhaal. De kinderen van het vijfde leerjaar kwamen het verhaal in onze klas voorlezen. Onze kleuters waren heel geboeid en vol bewondering voor het werk van de oudsten van onze school. Daarna kwamen de kinderen van het zesde leerjaar gezelschapsspellen spelen in groepjes. De gezelschapsspellen hebben ze volledig zelf ontworpen en uitgedacht. Onze kleuters vonden het alleszins een geslaagd en plezierig moment!

Sinterklaas kwam op zijn verjaardag ook langs in onze klas! De onthaalruimte lag vol met picnicjes, maar had hij ook iets van speelgoed meegebracht? Na een kleine zoektocht in de klas zagen we twee hoekjes met nieuwe Playmobil: de skihut met een 4x4 auto en een zomer BBQ met een ijskar. Dit zorgde al voor veel speelplezier. Dank je wel Sinterklaas!

Jeugdauteur Guy Daniels bracht een mooie voorstelling in zijn verteltent en voor de oudste kleuters viel een spannend verhaal te beleven 'Mijn eerste spinnenweb'. 

Bij de spinnenfamilie Webster worden vier kleine spinnetjes geboren. Als ze voor het eerst naar school mogen, willen ze alle vier een prachtig spinnenweb maken. Maar hoe hard spinnetje Ragje ook oefent, het wil haar maar niet lukken, totdat zij van oma de bril van opa krijgt. 

verteltent

In het begin van de week kregen de kinderen een telefoontje van een zenuwachtige Sinterklaas te horen. De Pieten vergaten de kist met boeken uit Spanje mee te nemen. Sinterklaas rekende op de hulp van iedereen om het 'boeken - probleem' op te lossen en daagde elke klas uit om zelf een boek te maken. Alle deelnemende klassen aanvaardden de uitdaging en gingen aan de slag. Wij maakten met onze klas niet alleen een voelboek maar we leerden ook enkele verschillende soorten boeken kennen, ordenen en rangschikken. Boeken vormden meteen ook de inspiratiebron om de speelhoekjes te verrijken. Verder speelden we nog een vriendjeszoekspel. Jip en Janneke, Rikki en Anni, Suske en Wiske, Olaf en Elsa, … zijn maar een paar voorbeelden van bekende boekenduo's.