Oudste kleuters a (OKa)

Ons klasoverschrijdend project werkten we uit rond het thema 'ik vind jou lief'. 
We werkten deze week samen met heel wat vriendjes uit verschillende klassen. 
 

De focus lag vooral op vriendjes zijn en lief zijn voor elkaar. 
Ook werkten we rond hoe je voor elkaar kan zorgen en hoe je een ruzie kan oplossen. 

De week startte met een mime toneeltje. De kinderen zagen hoe je iemand kan troosten die pijn heeft en hoe je een ruzie kan oplossen. 

Donderdag konden de kinderen kiezen voor een activiteit. Ze hadden keuze tussen : koken, yoga en vriendschapsbandjes maken. Hier gingen ze aan de slag in groepjes met alle leeftijden door elkaar. 

Vrijdag namiddag kwamen we allemaal samen om de cakejes op te eten en de vriendschapsbandjes uit te delen. 

We startten de themaweek met een waarneming van verschillende doktsersmtaerialen. De kleuters leerden hiermee moeilijke woorden kennen zoals stethoscoop, otoscoop, ...
De kleuters konden in het huisje dat omgebouwd was naar een dokterspraktijk, dokter spelen. Ook was er een apotheek waar de kleuters medicijnen en pilletjes konden kopen om de patiënten te helpen in de dokterspraktijk. 
We leerden een héél fijn liedje over de dokter. De kleuters kenden het liedje al heel snel en we zongen het vaak doorheen de week. 
Wie was er al eens ziek geweest? Wie was er al eens naar de dokter geweest? Misschien zelfs naar het ziekenhuis? We luisterden naar elkaars verhalen en ervaringen in de kring. 
Maar hoe kunnen we nu voorkomen om ziek te worden? Met appelsienen mochten we vers appelsiensap persen. Dit deden we samen en hierna dronken we het lekker gezellig op in de kring. Mmmmm wat was dat lekker!! 
We rijmden op woordjes van de dokter, maakten een dokterstas, maakten zelf pilletjes en medicijnen in het laboratorium, ...
De kleuters amuseerden zich tijdens deze twee doktersweken. 

Volgende week start onze projectweek 'Ik vind jou lief'. Hierin gaan de kleuterklassen klasoverschrijdend werken! 

Van 7 januari 2019 tot en met 25 januari 2019 liep juf Demi (laatste jaarstudente kleuteronderwijs aan Vives) stage in onze klas! 

Samen met de andere stagiairs werkte ze met de volledige kleuterafdeling aan het thema 'Restaurant'. Als afsluit van hun stage organiseerden ze een eigen restaurant bij ons op school, dit werd vooral gedaan vanuit de kleuters! Zo konden ouders hun kinderen eens aan het werk zien op school. 

In de klas werd er natuurlijk ook veel gedaan rond het thema. Er werd gewerkt rond etiquette, rond de verschillende rollen in het restaurant (ober, chef, sous-chef, klant, afwasser, ...) en rond de verschillende zaken in een restaurant (uithangbord, menukaart, potten en pannen, bestek, machines, ...). Eens ze hier een voorproefje van gekregen hebben, trokken ze naar een echt restaurant "De landbouw" in Tiegem. Daar kregen de kinderen de kans om alles van het restaurant eens in het echt te bekijken en er zelf te koken! Verder hadden de kinderen ook veel werk om alles voor hun eigen restaurant klaar te stomen! 

Dank je wel juf Demi voor de leuke en leerrijke 3 weken! 

 

Nadat we Sinterklaas & Zwarte Piet hadden uitgezwaaid, konden we het thema Kerstmis opstarten. 
De kleuters luisterden naar het kerstverhaal, we maakten het donker in de klas en staken kaarsjes aan, speelden samen met juf Tine het kerstverhaal voor de andere kleuterklassen, knutselden onze nieuwjaarsbrief, oefenden ons versje voor Nieuwjaar, ... 

Het waren ook de laatse weken voor juf Tine. Op woensdag vierden we samen haar afscheid.
Juf Tine had allerlei lekkers mee en we genoten van het 'afscheidsfeestje'. 
Na de kerstvakantie zal juf Cassandra bij ons in de klas komen. 

Op vrijdag gingen we met z'n allen naar de kerk waar de kleuterjuffen het Kerstverhaal speelden d.m.v. een schimmenspel. 
We sloten in de klas het trimester af en wensten elkaar allen een prettige vakantie. 

Wij wensen jullie een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar! 

Sinterklaas & Zwarte Piet kwamen niet alleen langs in onze school maar ook in de klas werkten en speelden wij rond Sinterklaas en Zwarte Piet. 
In de poppenhoek konden de kleuters zich verkleden in Sinterklaas en in Zwarte Pieten. De Pieten klommen naar boven op het dak en deelden samen met de Sint cadeautjes uit. 
De kleuters knutselden een Pietenmuts, knipten en kleefden stukjes (in patroonvorm) in een cadeautje, kleurden Sinttekeningen, ... 

In de nacht van 5 op 6 december kwam ook de Sint en zijn Pieten langs in onze klas om ons cadeautjes te brengen. 
De Pietenen hadden ons serieus beetgenomen, want eerst zagen we de cadeautjes niet staan. Maar na even zoeken in de klas, vonden we de vele cadeautjes boven in de poppenhoek! Wat waren wij blij met al dat nieuwe speelgoed! 
De kleuters genoten volop van het spelen met het nieuwe speelgoed. 

Kijken jullie mee wat wij allemaal deden in de klas? 

Sinterklaas en Zwarte Piet zouden vandaag naar onze school komen. 
We stonden met alle kleuterklassen op de speelplaats te wachten.. 
We bleven maar wachten want Sint en zijn Piet kwamen maar niet..
Daarom besloten we om eens te roepen naar Sinterklaas en Zwarte Piet. Geen antwoord. En ook geen Sint en Piet. 
Dan maar liedjes zingen, misschien zouden ze dan wel komen? Maar ook dat hielp niet. 
We bleven niet bij de pakken zitten en besloten om zelf op zoek te gaan naar Sinterklaas en Zwarte Piet. We gingen met z'n allen richting het plein. Eerst keken we nog eens in de toiletten, in de eetzaal, maar geen Sint en Piet te zien. 
Ook op het graspleintje, niemand te zien. We liepen verder.. Uiteindelijk kwamen we bij de kerk. Daar bleven we even wachten en hoorden we de bel van Zwarte Piet. En ja.. daar kwamen ze aan... met de tractor. Sint en Piet waren de weg kwijtgeraakt. De lieve boer had Sinterklaas en Zwarte Piet geholpen en hen naar onze school gebracht. 
Eindelijk waren de SInt en Piet bij ons. We gingen met z'n allen terug naar onze school. Daar mocht elke klas even een bezoekje brengen bij de Sint en zijn Piet. We mochten zelfs allemaal op zijn schoot zitten, ja ja, allemaal! Ook de juf mocht op de schoot van de Sint.