Oudste kleuters a (OKa)

Sinterklaas & Zwarte Piet kwamen niet alleen langs in onze school maar ook in de klas werkten en speelden wij rond Sinterklaas en Zwarte Piet. 
In de poppenhoek konden de kleuters zich verkleden in Sinterklaas en in Zwarte Pieten. De Pieten klommen naar boven op het dak en deelden samen met de Sint cadeautjes uit. 
De kleuters knutselden een Pietenmuts, knipten en kleefden stukjes (in patroonvorm) in een cadeautje, kleurden Sinttekeningen, ... 

In de nacht van 5 op 6 december kwam ook de Sint en zijn Pieten langs in onze klas om ons cadeautjes te brengen. 
De Pietenen hadden ons serieus beetgenomen, want eerst zagen we de cadeautjes niet staan. Maar na even zoeken in de klas, vonden we de vele cadeautjes boven in de poppenhoek! Wat waren wij blij met al dat nieuwe speelgoed! 
De kleuters genoten volop van het spelen met het nieuwe speelgoed. 

Kijken jullie mee wat wij allemaal deden in de klas? 

Sinterklaas en Zwarte Piet zouden vandaag naar onze school komen. 
We stonden met alle kleuterklassen op de speelplaats te wachten.. 
We bleven maar wachten want Sint en zijn Piet kwamen maar niet..
Daarom besloten we om eens te roepen naar Sinterklaas en Zwarte Piet. Geen antwoord. En ook geen Sint en Piet. 
Dan maar liedjes zingen, misschien zouden ze dan wel komen? Maar ook dat hielp niet. 
We bleven niet bij de pakken zitten en besloten om zelf op zoek te gaan naar Sinterklaas en Zwarte Piet. We gingen met z'n allen richting het plein. Eerst keken we nog eens in de toiletten, in de eetzaal, maar geen Sint en Piet te zien. 
Ook op het graspleintje, niemand te zien. We liepen verder.. Uiteindelijk kwamen we bij de kerk. Daar bleven we even wachten en hoorden we de bel van Zwarte Piet. En ja.. daar kwamen ze aan... met de tractor. Sint en Piet waren de weg kwijtgeraakt. De lieve boer had Sinterklaas en Zwarte Piet geholpen en hen naar onze school gebracht. 
Eindelijk waren de SInt en Piet bij ons. We gingen met z'n allen terug naar onze school. Daar mocht elke klas even een bezoekje brengen bij de Sint en zijn Piet. We mochten zelfs allemaal op zijn schoot zitten, ja ja, allemaal! Ook de juf mocht op de schoot van de Sint. 

Vorige week ging onze projectweek 'Tom's krulstaart' van start: elke dag kwamen we met de peuterklas, eerste -en tweede kleuterklas samen. De leerkrachten speelden elke dag een kort stukje 'poppenkast' uit het verhaal 'Tom's krulstaart': 
Tom heeft een krulstaart, maar wil helemaal geen krulstaart. Hij wil graag een rechte staart, net zoals de andere dieren op de boerderij. Alle dieren proberen Tom te helpen om zijn staart recht te krijgen. Eénmaal zijn staartje recht is omdat hij in de modder heeft gelegen en de hond aan zijn staart trok tot de modder was opgedroogd, heeft Tom een prikstaart. Met de prikstaart prikt hij zijn broertjes en zusjes en ook de andere dieren. Dat vinden ze helemaal niet fijn. Tom slaapt in de regen, waardoor de modder van zijn staartje wegspoelt en hij terug een krulstaartje krijgt. Tom was super blij dat hij zijn krulstaartje terug had. Hij hoefde helemaal niet te zijn als de anderen'.
Op het einde van de week kenden de kleuters het hele verhaal. Tijdens deze week leerden we in de klas allerlei dingen over staartjes, krulstaartjes, rechte staartjes, staartjes in het haar, korte en lange staartjes én ook over anders zijn.

De voorbije twee weken werkten we het thema Barbapapa uit. 

We leerden de familie van Barbapapa kennen aan de hand van spelletjes. 

De familieleden van Barbapapa hebben elk hun eigen kleur en ook elk hun eigenschap. De één is goed in muziek, de ander

zorgt graag voor de dieren en de natuur, ... Ze kunnen zich in elke vorm veranderen. 

De kleuters maakten een kleurrijk schilderij net zoals kunstenaar Barbabob. Ze knutselden een zelf gekozen familielid: figuur

uitprikken en muizentrapjes maken voor de armen. 

De kleuters genoten ten volle van de aanwezigheid van familie Barbapapa! 

We maakten ook een kaartje voor onze oma & opa. Dit in het thema van de seniorenweek. 

 

De voorbije weken leerden de kleuters over trollen en het bos.

Juf Tine vond trol Brommel in het bosje aan de parking op school. Trol Brommel was al zijn vriendjes kwijt en kwam zo even in onze klas logeren. 

Trol Brommel vertelde vaak iets in het oor van de juf en ook in het oor van de kleuters. 

De kleuters konden in de klas spelen met de grote boomhut en de trollen die de kleuters zelf hadden meegebracht naar de klas. Zo had trol Brommel al nieuwe vriendjes gemaakt. 
Ze konden ook spelen met diertjes uit het bos, blaadjes, nootjes en paddenstoelen. De kleuters kleurden verschillende trollen, knutselden in klei een trol en gaven terug haar aan trol Tuur door stukjes krantenpapier te scheuren en te lijmen. Ze maakten een bosmannetje (met materiaal die de kleuters vonden in het Banhoutbos). Zo had trol Brommel opnieuw nieuwe vriendjes bij en voelde hij zich niet eenzaam in de klas. 

We speelden allemaal samen een takkenspel (takken uit het bos die de kleuters gevonden hadden). De kleuters moesten elk om de beurt een takje wegnemen, maar de andere takken mochten niet bewegen! Ze moesten hierbij héééél voorzichtig zijn! 

De kleuters luisterden naar een verhaal over een verliefde trol en konden trollen inkleuren, knippen en daarna van groot naar klein kleven op een lang stuk papier. 

Kijk je mee hoe wij leerden en speelden in de klas? 

Grote smurf had het Smurfenbos betoverd, daardoor kon Gargamel het bos niet vinden. 
Na een paar uur was de toverspreuk helaas uitgewerkt. 

Hoe kunnen we nu ons Smurfendorp beschermen tegen Gargamel? 

Waar moeten we op letten? Welke materialen zijn sterker dan andere? Hoe maken we de materialen vast aan elkaar? 
Kan Gargamel nog ergens tussen kruipen? Is het stevig genoeg? ...? 

Allemaal probleemstellingen die de we gaandeweg het proces tegenkwamen en waar we zelf creatief een oplossing voor bedachten!